Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the email-subscribers domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Humanities Honours Blog | De Beestachtige Waarheid

Humanities Honours Blog

Actualiteit

De Beestachtige Waarheid

Door Hannah en Frances

‘De beestachtige waarheid’, dat is een vrij gewaagde claim. Uiteraard is er niet één waarheid, maar heeft iedereen een eigen visie. Op 11 november vond het symposium De Beestachtige Waarheid plaats, waarbij de visies van drie mensen centraal stonden. Afgelopen half jaar zijn Hannah, Kim, Angèle en Frances bezig geweest met het organiseren van dit symposium. Het brede thema ‘de relatie tussen mens en dier’ stond centraal op deze avond.

Het thema borduurde voort op de Eureka boekenclub over de graphic novel ‘De Vleesvrije Stad’ van een groep kunstenaars van ‘Het Huis van Betekenis’. Frances en Hannah kwamen in contact met deze graphic novel tijdens het Research Seminar en waren hierdoor geïnspireerd om naast een boekenclub ook een symposium over dit thema te organiseren. Zelf zijn wij alle vier namelijk bewust bezig met hoe niet-menselijke dieren een rol spelen in onze levensstijl en samenleving. Wij zijn ons er echter ook van bewust dat dit niet iets is waar alle mensen zo over denken, of überhaupt over nadenken. Het doel van dit symposium was dan ook om een gesprek te beginnen over de omgang met dieren in onze samenleving.

Toen het onderwerp van het symposium duidelijk was, gingen we hard op zoek naar leuke sprekers die een interessant perspectief kunnen bieden op deze kwestie. De eerste spreker, Rob van Gerwen, docent aan de Universiteit Utrecht, bood een filosofisch perspectief over dieren in onze samenleving en welke benadering wij als mens moeten hanteren in onze relatie met andere dieren.

De tweede spreker, Wim van Oort, is al meer dan tien jaar ambassadeur dierenwelzijn bij de Vrije Mare en is hij oprichter van DierenPerspectief. Zijn missie is het leveren van een constructieve bijdrage aan het verbeteren van het welzijn van dieren. Hij sprak over zowel de geschiedenis, als wat volgens hem de toekomst zou moeten zijn van de veehouderij. Hij kon niet al zijn interessante punten maken, vanwege een gebrek aan tijd. Wil je meer weten over zijn perspectief? Kijk dan op de website: www.dierenperspectief.nl of stuur een mailtje naar: contact@dierenperspectief.nl.

De avond werd afgesloten door Danielle Vol-van der Holst. Zij is eigenaar van het eerste en vooralsnog enige vegan restaurant in Dordrecht, Daantje Food and Drinks. Daarnaast is ze actief via de politiek, namelijk bij Partij voor de Dieren Dordrecht als beoogd gemeenteraadslid. Zij wil opkomen voor de allerzwaksten, omdat we volgens haar voor hen verantwoordelijk zijn, nu en in de toekomst. Zij legde vanuit haar perspectief de basis fundamenten van het veganisme uit en benoemde een voor velen nieuwe term, namelijk carnisme: carnism is the invisible belief system, or ideology, that conditions people to eat certain animals. Zie voor meer informatie over carnisme: https://carnism.org/carnism/.

De avond stond naast de visies van de sprekers ook in het teken van debat en discussie vanuit het publiek, aangezien het doel was om een gesprek te beginnen. Het gesprek kwam zeker op gang en er kwamen veel interessante punten naar voren. Een aantal hiervan willen we graag nog even benoemen. Wellicht kun je er zelf nog over nadenken en er een eigen mening over vormen!

  • Zijn wij als mens deel van de natuur of niet? Zo ja, zijn alle menselijke uitvindingen dan nog steeds deel van de natuur, zoals auto’s en gebouwen? Kan het argument ‘natuur’ gebruikt worden om bepaalde dingen wel of niet te doen, zoals het gebruik van dieren in de veehouderij?
  • Kunnen wij mensen ons verplaatsen in dieren, ofwel kunnen wij empathie met ze hebben? Zouden we dit moeten proberen? Volgens Rob niet, maar zouden we ons moeten richten op sympathie.
  • Velen zijn het eens dat er iets moet veranderen in de veehouderij met betrekking tot dierenwelzijn, maar hoe precies? Kijk voor Wims visie hierop vooral eens op zijn website.
  • Volgens onder andere Danielle zouden mensen die geen veganist zijn, carnist genoemd moeten worden, om zo meer bewustheid te creëren rondom de consumptie van dierlijke producten. Dit is een wellicht vrij controversieel, maar wel heel interessant idee. Wil je hier meer over weten? Lees dan het boek Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen, van Melanie Joy of Waarom we geen hondenmelk drinken, van Willem Vermaat.

Of je nou bij de avond kon zijn of niet, we hopen dat je tot denken bent gezet over onze relatie met andere dieren!