Blog
Het Humanities Honours in Brussel
Studenten in het Honoursprogramma houden, net als veel andere studenten waarschijnlijk, van reizen en één stad heeft dit jaar vooral veel inspiratie gegeven: Brussel. Eerder las je op het blog al hoe een aantal HHP-studenten de Dag van de Meertaligheid doorbrachten in deze hoofdstad, maar zij zijn niet de enigen die gebruik hebben gemaakt van de snelle treinverbinding naar Brussel! David ten Cate vertelt in deze blog over hun ervaringen.
Op woensdag 6 november hebben negentien Honoursstudenten een bezoek gebracht aan de hoofdstad van de Europese Unie, Brussel. Met een gezonde mix van stadswandelingen, museumbezoek en politieke inhoud in het Europees Parlement heeft de groep studenten er een gevarieerde en interessante excursie van weten te maken.
Na een treinreis zonder vertraging (een zeldzaamheid voor de doorgewinterde Brusselreiziger) kon de exploratie van de culturele binnenstad beginnen. Zowel de tegenstrijdigheid van de afwisseling tussen betonnen “EU-blokken” en middeleeuws-getinte huisjes als de beste bierkrochten in het centrum waren hierbij gespreksonderwerpen. Gelukkig wist reisgids Martijn van der Veen de, soms heftig discussiërende, groep met ongeëvenaard gemak tot stilte te manen door zijn kleurrijke en informatieve vertellingen over de bezienswaardigheden in Brussel, waarbij tussendoor de tijd werd genomen voor een groepsfoto bij de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.
In het vervolg werd de delegatie verrijkt door verschillende niet alom bekende verhalen. Zo vertelde Martijn over de rijke verscheidenheid aan ontstaansgeschiedenissen van het iconische Manneken Pis en lichtte hij de consumptiekapitalistische insteek van tegenhanger Jeanneke-Pis toe. Ook werden hoogtepunten als de Sint-Niklaaskerk en natuurlijk de Grote Markt bezocht met ruimte voor een eigen invulling binnen de compacte bezetting van deze monumentale plekken.
Onvermoeid vervolgde de delegatie haar lange weg door het centrum van Brussel naar de Musea voor Schone Kunsten van België. In deze musea kreeg de Honoursgroep de mogelijkheid op eigen initiatief de kunst- en cultuureruditie flink bij te spijkeren. Zo ontstond er een breuk in de groep tussen liefhebbers van de Oude Meesters en Fin-de-Siècle-genieters, maar iedereen kwam na een kleine twee uur verrijkt in smaak en voldaan terug. De namiddag was inmiddels gearriveerd, maar vol hernieuwde inspiratie en energie kon de weg vervolgd worden naar het Europees Parlement.
Na enkele dwalingen en enige heisa met de binnenkomst kon eindelijk de door mij meest geanticipeerde activiteit van start gaan; studenten zijn dan ook met veel enthousiasme in gesprek gegaan met een vertegenwoordiger van het Parlement. Hoewel -toegegeven- de groep lang nog niet alles wist over de Unie, schroomde deze niet om met kritische vragen te komen en ook in de iconische Hemicycle ging de discussie wellicht iets te lang door.
Desondanks kan tevreden teruggekeken worden op een prachtig dagprogramma. Na verspreid over Brussel uit eten te zijn geweest, werd grenzend aan Manneken Pis de avond afgesloten met een welverdiend Belgisch biertje (of frisje). De cirkel was hiermee rond en vol goede moed is de groep veilig en wel teruggekomen in Utrecht na een intensief dagje Brussel.