Humanities Honours Blog

Honoursstudenten

Maak kennis met… Stefan Gaillard

Stefan Gaillard volgde het Humanities Honoursprogramma (HHP) in 2017-2018 als toevoeging aan zijn bachelor Geschiedenis en voltooide het volledige programma in één jaar in plaats van de gebruikelijke twee. Stefan behaalde in 2018 zijn diploma en wij vragen hem hoe hij terugkijkt op het HHP en wat hij tegenwoordig doet.

Welke studierichting heb je eigenlijk gekozen binnen je bachelor?
“In mijn bachelor volgde ik het verdiepingspakket Media, Communicatie en Propaganda, omdat ik gefascineerd raak door de manier waarop bepaalde psychologische processen – zoals massale beïnvloeding, bijvoorbeeld – zich uiten in de samenleving op een meta-niveau. Die interesse zag ik terug in deze specialisatie.”

Hoe ben je bij het HHP terechtgekomen?
“Ik ben uitgenodigd voor het HHP door de geschiedeniscoördinator, Frans Willem Lantink. Ik miste uitdaging in het reguliere bacheloronderwijs en het viel me tegen dat er relatief weinig aandacht was voor een academische invalshoek. Dat is logisch, natuurlijk: geschiedenisstudenten kunnen op veel plekken terechtkomen en hebben een diverse achtergrond. Ikzelf wilde echter graag extra academische vaardigheden leren en dat zag ik terug in het programma van het HHP.

Wat deed je naast je studie destijds?
“Ik was (en ben nog steeds) politiek actief bij de LP Nederland, waar ik bestuurslid ben van de landelijke afdeling. In 2017-2018 was ik ook penningmeester voor de Utrecht Debating Society, de studentendebatvereniging in Utrecht, en ik ging vaak naar debattoernooien in de weekenden.”

Welke kansen kwam je tegen in het HHP en wat heb je daarmee gedaan?
“In de cursus Terreinverkenning heb ik het concept “tijd” verkend in het eerste blok, samen met de andere geschiedenisstudenten die het HHP volgden. We keken daar eigenlijk vooral kritisch naar ons eigen vakgebied, dus we vroegen ons af welke aannames we maken in de geschiedschrijving, maar we stonden ook stil bij de grondslagen van geschiedenis als vakgebied. In blok twee kreeg ik de kans om met een medestudente archiefonderzoek te doen – de eerste keer dat dit binnen de bachelor kon – en die kans heb ik meteen gegrepen! Uiteindelijk hebben we daar een essay over geschreven en dat hebben we kunnen publiceren in Oud Utrecht.

In de Research Seminar heb ik me kunnen verdiepen in een totaal ander vakgebied, namelijk esthetiek en kunst, en daar hebben we toen samengewerkt met studenten van de HKU om een tijdschrift te ontwerpen met eigen columns en long reads. Uiteindelijk is dat een heel fijne samenwerking geweest, met een prachtig eindresultaat, en het was erg leuk om me met iets totaal anders bezig te kunnen houden dan mijn “normale” studiepad.

Binnen mijn portfolio heb ik samen met Eurekaleden en filosofiestudenten een symposium georganiseerd over Transhumanisme, een onderwerp waar ik me al jaren mee bezighoud, en dankzij ondersteuning van het Honoursprogramma konden we daar twee internationale sprekers uitnodigen: Stefan Sorgner en David Pearce. Dat was voor mij extra leuk, want zij waren allebei filosofen die ik bewonderde en ik heb met allebei nog contact. Uiteindelijk werden medestudente Loren Bremmer en ik door Stefan Sorgner uitgenodigd om die zomer te spreken op een internationaal congres: dat was natuurlijk de kers op de taart.”

Wat doe je nu?
“Ik volg nu twee masterprogramma’s aan de UU: History and Philosophy of Science (HPS) en Applied Cognitive Psychology, en ik volg dit jaar de Graduate Honours Interdisciplinary Seminars. Dat ik ervoor heb gekozen om toch een “alfa-master” te doen, History and Philosophy of Science, komt eigenlijk ook door het HHP. Tijdens de cursus Goed in Geesteswetenschappen heeft professor Frits van Oostrom het vuurtje van de geesteswetenschappen namelijk weer brandend gekregen bij mij en ik ontdekte dat ik verder wilde met wetenschapsfilosofie en -geschiedenis. Ik heb er overigens bij die master ook enorm baat bij dat ik weet hoe ik binnen archieven moet werken, dus daar ben ik het HHP absoluut dankbaar voor.”